Sisällys:
| Seuraava: 9 viikkoa raskaana |
8. raskausviikko on toinen kuukausi tai 1. raskauskolmannes
Mitä odottaa 8 viikon raskaana
8. raskausviikkoon mennessä sikiön aivot ja hermosto ovat jo täysin muodostuneet. Ultrassa on jo mahdollista tutkia vauvan kasvot, erottaa suun, nenän, silmät ja huulet. Sormet ovat hyvin havaittavissa pienissä käsissä, ja hän yrittää ajoittain tehdä liikkeitä niillä.
Luukudos muodostuu, nivelet saavat liikkuvuutta, lapsi alkaa aktiiviset käsien ja jalkojen liikkeet. Sisäelimet kehittyvät edelleen: haima, vatsa, suolisto, maksa. Neuriteetti paranee huomattavasti ja sisäelimet reagoivat lapsen liikkeiden lisääntymiseen. Vauva on vielä hyvin pieni - hänen painonsa on enintään 3 g.
Samaan aikaan tuleva äiti alkaa tuntea, että hänen kohtunsa on laajentunut ja pian se alkaa kasvaa. Joskus kouristuksen, kouristuksen tai kouristuksen kaltaiset tuskalliset tunteet huolestuttavat naista. Ei kannata pelätä samanlaisten tunteiden ilmaantumista; ne osoittavat raskauden normaalia etenemistä. Mutta jos kipu on erittäin vakava, on otettava yhteyttä gynekologiin, ehkä joitain erityisiä lääkkeitä määrätään.
Lääkärin vastaanotolla sinut tutkitaan, punnitaan, tehdään tarvittavat mittaukset ja pyyhkäisynäytteet. Heti alkuvaiheessa on erittäin tärkeää läpäistä peruslääkärintarkastus, koska jos terveysongelmia paljastuu, ne on parannettava paremmin ennen synnytyksen saapumista.
Lisäksi gynekologi lähettää sinut lääketieteellisiin kokeisiin:
- yleinen verianalyysi;
- verikoe HIV:n ja RW:n varalta;
- virtsan analyysi proteiinin määrittämiseksi;
- analyysi koriongonadotropiinin varalta.
Tuolloin raskaus ei ole tulevalle äidille enää odottamaton. 8. viikolla naisella on suurin osa raskauden oireista, tosin ne voivat edetä eri naisilla eri tavoin.
Tietoja, jotka voivat olla hyödyllisiä 8 viikon raskausviikon aikana:
- HCG-tasot alkuraskauden aikana
- Kaasu ja turvotus raskauden aikana
- Alaselän kipu alkuraskauden aikana
8 viikkoa raskaana olevan vatsan kuvat esillä
Kuvat: 8 ja puoli viikkoa raskaana.
Kuvat: vatsat 8 viikon 5 päivänä raskaana.
Kahdeksas viikko sisältyy usein raskauden "ratkaisevaan ajanjaksoon". On tärkeää pitää säännölliset työajat ja kieltäytyä huonoista tavoista. Kielteisten tekijöiden haitallinen vaikutus voi vaikuttaa merkittävästi sikiön kehitykseen tai heikentää äidin yleistä terveyttä.
Siksi seuraavat asiat ovat ehdottomasti kiellettyjä raskaana olevilta naisilta:
- alkoholijuomien nauttiminen;
- tupakointi ja huumeiden nauttiminen.
On erittäin epätoivottavaa nostaa raskaita esineitä. Tänä aikana on parempi olla ottamatta röntgenvalokuvia, olla käyttämättä narkoosia edes hampaiden hoitoon, seurata huolellisesti aterioita jättämällä pois kaikki roskaruoka.
Tänä aikana jokaisen raskaana olevan naisen on huolehdittava mukavan rintaliivien valinnasta. Hormonien vaikutuksesta rintojen nousu, jota ei ole vaikea havaita, tapahtuu. Jopa osa verisuoniverkkoista tulee havaittavissa.
Usein samojen hormonien vaikutuksesta naisen ihon ulkoinen tila ja sävy muuttuvat. Joidenkin raskaana olevien naisten iho paranee, se on kimmoisaa ja raikas, kun taas toisten iho päinvastoin tahrautuu irti ja muuttuu kuivaksi ja epäterveelliseksi.
Suonikohjujen lisääntyneen riskin vuoksi kaikkien raskaana olevien naisten tulee luopua korkokengistä. Jalkoja ei kannata väsyttää, niitä pitää helpottaa nostamalla levon aikana hieman korkeammalle.
Aamupahoinvointi 8 viikon raskaana
Aamupahoinvointi on toinen oire, joka ilmenee raskauden aikana. Useimmiten se tapahtuu 8. raskausviikolla. Pääsääntöisesti 8. viikon aamupahoinvointityypit ovat oksentelu ja pahoinvointi. Pahoinvointi on yleistä joillekin raskaana oleville naisille, useimmiten se ilmenee aamulla. Oksentelu on yleistä myös raskaana oleville naisille, yleensä kahdesti päivässä. Jos sitä esiintyy useammin, puhumme täällä aamupahoinvoinnista.
Pahoinvointia ja oksentelua lukuun ottamatta se voi ilmetä seuraavilla tavoilla 8. raskausviikolla:
- liiallinen syljeneritys;
- raskauden dermatoosi;
- aikuisten riisitauti (luun pehmeneminen);
- keuhkoastmakohtaukset raskauden aikana jne.
8. viikolla esiintyvästä aamupahoinvoinnista eroon pääsemiseksi voidaan määrätä seuraava hoito:
- infuusiohoito, jonka avulla voidaan palauttaa kehon nesteiden määrä ja koostumus, jotka naisen elimistö menettää oksentamisen vuoksi;
- lääkkeet, jotka vähentävät oksentelukeskuksen toimintaa. Ne ovat seuraavat lääkkeet: metoklopramidi (cerucal), kolinolyyttiset lääkkeet (atropiini);
- vitamiinihoito, jonka avulla voidaan parantaa aineenvaihduntaprosesseja sekä naisen että sikiön kehossa;
- herkistymistä ehkäisevät deugit (difenyylihydramiini, Suprastin, diatsoliini jne.).
Jos hoito voimakkaan oksentelun yhteydessä osoittautuu tehottomaksi 3 päivän kuluttua sen määräämisestä, on päätettävä, keskeytetäänkö raskaus vai ei. Toisin sanoen, jos nainen ei saa riittävää hoitoa ajoissa, aamupahoinvointi, joka ilmaantuu ensimmäisen kerran 8. raskausviikolla, voi olla uhka tulevalle äidille ja hänen vauvalleen. Jos aloitat hoidon ajoissa, pääset siitä eroon ja raskautemme etenee niin kuin pitääkin.
Silti tällaisia potilaita on pidettävä silmällä, koska heillä voi myöhemmin olla gestoosi (myöhäinen toksikoosi). Se aiheuttaa muita oireita (valtimoverenpaineen nousu, proteiinin erittyminen virtsaan, turvotukset). Tällaisilla potilailla on todennäköisemmin näitä oireita kuin kaikilla muilla raskaana olevilla naisilla.
Mitä tapahtuu sikiölle 7 viikon raskauden aikana
Äidin kohdussa oleva lapsi alkaa muistuttaa ulkonäöltään yhä enemmän mikroskooppista miestä, hänellä on silmäripset, ultrassa voi tutkia nenää, huulet ja pienet korvat.
Kädet ja sormet näkyvät selvästi, niska näkyy hyvin, kädet voivat jo taipua kyynärpäihin ja ranteisiin. Lapsi liikkuu yhä enemmän, mutta äiti ei tunne sikiön liikettä tänä aikana: vauvan kasvu on 14-20 mm ristiluusta kruunuun ja paino vain 3 g. 8 viikossa.
Pääelinten ja lapsen järjestelmien aniage on jo päättynyt tähän aikaan, aniage-jakso korvataan intensiivisellä kehitys- ja kasvujaksolla. Pienessä sydämessä on jo suuret verisuonet, eteisten väliseinämät vakiintuvat. Normaali syke on 120-180 minuutissa.
Tänä aikana sisäelimet, vatsa ja suolet, ovat täysin muodostuneet, ne ottivat asemansa, mahanesteen erittyminen alkoi. Myös munuaiset osallistuivat toimintaan ja alkoivat virtsata. Hermosto ja hengityselimet kehittyvät aktiivisesti. Pallea alkaa nousta esiin ja keuhkoputki kasvaa. Hiki- ja sylkirauhaset ovat edelleen muodostumisprosessissa.
Luu-lihaskudoksen nopea kasvu tapahtuu, kielelle ilmestyy makupapilleja, reseptorit - nenässä, nenäkäytävät ovat edelleen liman peitossa. Näköhermon synty jatkuu, silmät pysyvät leveinä istutettuina, mutta silmäluomet alkavat jo muodostua. Pojan kivekset ovat muodostumassa, tytöllä on munasarjat ja munasolut.
Raskauden oireet
Tänä aikana kaikki raskauden merkit näkyvät jo, mutta joillakin raskaana olevilla naisilla voi olla matalat merkit, mikä häiritsee heitä suuresti ja epäilee, kehittyykö kaikki normaalisti. Toksikoosi – yleisin oire – huolestuttaa suurinta osaa raskaana olevista naisista.
Nainen tuntee itsensä väsyneeksi, pahoinvointi ja oksentelu piinaavat häntä. Siitä huolimatta, että oksentelua pidetään normaalina 1-2 kertaa päivässä, jos tiettyjä ruokailusääntöjä noudatetaan, tämä oire voidaan poistaa tai tukahduttaa. Voimakkaassa toksikoosissa on otettava yhteyttä asiantuntijaan, muuten syntyy uhka vauvan normaalista kehityksestä ja äidin itsensä terveyden merkittävästä heikkenemisestä.
Sensaatioita
Valitettavasti tulevan äidin ongelmat eivät koostu vain toksikoosista. Hyvin usein 8. viikolla nainen alkaa kokea voimakasta heikkoutta, uneliaisuutta, liiallista ärtyneisyyttä ja täydellistä emotionaalista epävakautta. Epämukavuus johtuu rintojen turvotuksesta ja sen herkkyyden lisääntymisestä.
Sitä on siedettävä, koska elimistö alkoi valmistautua vauvan syntymään ja ruokkimiseen. Tänä aikana naiset eivät vielä lihoa, koska vauva on liian pieni, lisäksi monet raskaana olevat naiset laihtuvat toksikoosin takia.
Kivut
Tulevan äidin mukana tulevia epämiellyttäviä tuntemuksia ei tällä hetkellä rajoita banaalinen toksikoosi, joka yleensä katoaa 12. viikkoon mennessä. Toinen raskaana olevan naisen tuskallinen ilmentymä voidaan havaita. Suurentuneen kohdun seurauksena voidaan havaita iskiashermon ärsytystä, joka aiheuttaa kipuja lantiossa ja lantiossa. Kivuliaiden tuntemusten vähentämiseksi tai poistamiseksi raskaana olevan naisen on makaa kyljellään, kohdun paine laskee ja nainen voi paremmin.
Tänä aikana raskaana oleva nainen huomaa virtsaamisen yleistyvän, koska laajentunut kohtu puristaa virtsarakon. Samalla ei saa olla tuskallisia tuntemuksia, virtsan tulee olla läpinäkyvää. Jos epämiellyttäviä tuntemuksia, kipuja tai koliikkia ilmaantuu, on käännyttävä lääkärin puoleen, sillä vastaavat oireet voivat olla urologisten sairauksien – kystiitin tai pyelonefriitin – puhkeamisen edelläkävijöitä.
Usein närästys alkaa huolestuttaa raskaana olevia naisia, se liittyy ruoansulatushäiriöön ja voi antaa monia epämiellyttäviä hetkiä myös tulevalle äidille.
Joskus 8. raskausviikolla naiset kokevat kohdun supistuksia, niitä kutsutaan edelleen harjoitussupistuksiksi. Ne ovat tällä aikavälillä erittäin vähäisiä, eivätkä ne voi aiheuttaa vakavaa epämukavuutta. Jos raskaana olevalla naisella havaitaan voimakkaita kipeitä kipuja vatsan alaosassa, johon liittyy veristä vuotoa, hänet on ohjattava välittömästi lääkäriin. Jos kiputuntemukset ovat liian voimakkaita, on parempi kutsua ambulanssi.
Ripuli 8 viikon raskaana
Pääsääntöisesti ripulia pidetään patologiana, mutta raskaana olevan naisen tapauksessa se voi olla yleistä - se voi olla fysiologinen prosessi, joka johtuu siitä, että hän on herkässä tilassa. Samalla ripuli voi olla merkki tietyistä sairauksista ja elimistön toimintahäiriöistä. Siksi on tärkeää tietää, milloin se on normaalia ja milloin se on patologia.
Ripulin syyt
Alla kuvataan mahdolliset tekijät, jotka voivat aiheuttaa ripulia raskauden alussa:
- Väärä ruokavalio.
- Aamupahoinvointi, hormonaalisen profiilin muutokset, jotka johtuvat raskaudesta.
- Ripulia voi esiintyä, jos äiti on liian huolissaan.
- Ruokavälitteinen sairaus.
- Suolistoinfektiot (kolera, punatauti, rotavirus jne.).
- Matoja.
- Ruoansulatuskanavan krooniset sairaudet.
- Ripulia voi esiintyä, jos tuleva äiti ottaa huuhtelulääkkeitä.
Ensiapuhoito ripulin varalta
Jos muita oireita ei ole ripulin lisäksi, voit antaa itsellesi ensiapuhoidon kotona. Ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä, on kieltäytyä syömästä useita kertoja ja juoda sen sijaan paljon vettä. Syömien annosten tulee olla pieniä. Kannattaa kuitenkin syödä useammin. Näin oksentelua ei tapahdu, jos juot paljon vettä.
Paras tapa täydentää elimistösi menettämien kivennäisaineiden ja nesteiden määrää on juoda vettä ilman kaasua, teetä, kamomillakeittoa tai vuohenleväkeittoa. Voit myös ottaa Rehydronia. Muista, että sinun tulee ehdottomasti mennä lääkäriin. Hän käskee sinua tekemään joitain testejä, jotta voit selvittää, mikä aiheutti ripulin ja hoidon kulun.
Liikkuminen ja törmäys
Sikiösi alkaa liikkua aktiivisesti 8. raskausviikolla. Tuleva äiti ei kuitenkaan voi tuntea näitä liikkeitä, koska hän on vielä liian pieni ja sen seurauksena kohdussa on paljon tilaa liikkua vapaasti.
Ei ole olemassa tarkkaa määrää liikkeitä ja töyssyjä sikiön pitäisi tehdä, jotta ymmärrät, että kaikki on hyvin. Siksi ei ole syytä huoleen, jos hänestä näyttää siltä, että hän ei liiku niin aktiivisesti kuin hänen pitäisi. On parempi yrittää tuntea tulevan vauvasi liikkeet vuorokauden aktiivisimpien tuntien aikana.
Kun hän kasvaa, tulevan äidin on helpompi havaita vauvansa "tempo". Muista, että jokainen vauva on ainutlaatuinen ja hänellä on oma päiväohjelmansa. Älä huoli, sillä ajan myötä pystyt ymmärtämään, milloin vauvasi nukkuu ja milloin ei.
Ultraääni 8 viikon raskaana
8. raskausviikolla sikiön mittasuhteet ovat täysin miniatyyri, eikä hän ole marjaa suurempi. Kuitenkin kehittyessään vauva muistuttaa yhä enemmän pientä miestä.
Hän yrittää nykiä, liikuttaa käsiään ja jalkojaan. Siitä voi vakuuttua ultraäänitutkimuksen jälkeen. Lapsen sydämensupistustaajuus on kaksi kertaa nopeampi kuin äidin – se on noin 150 lyöntiä minuutissa.
8 viikon ultraäänikuvat
Kuvat: miltä vauva näyttää 8 viikon raskaana.
8 viikon ultraäänikaksoset
Verenvuoto
Kaikki verenvuoto 8. raskausviikolla viittaa spontaanin raskauden keskeytymisen uhkaan (keskenmeno) tai jopa viittaa jo alkaneeseen keskenmenoon. Mitä pidempään samanlainen vuoto tulee, sitä enemmän sitä on, sitä suurempi on vauvan menetyksen vaara.
Jos verenvuoto kestää useita päiviä, mutta joskus jopa viikkoja, raskaana olevalla naisella on vatsan alareunan vetokipuja, kouristuksia ja kipuja, kuten kuukautiskipuja, alaselkäkipuja – kaikki nämä merkit viittaavat spontaanin abortin uhkaan. Jos raskaana oleva nainen havaitsee lueteltuja oireita, hänen tulee rauhoittua, hakeutua lääkärin puoleen, noudattaa kaikkia lääkärin määräyksiä ja suosituksia, pysyä vuodelevossa. Usein sairaalahoidon tarve syntyy raskauden säilyttämiseksi.
Jos verenvuoto on erittäin voimakasta, hyytymiä ja kudosfragmentteja tulee ulos yhdessä vaaleanpunaisen vuodon kanssa, se tarkoittaa munasolun irtoamista kohdun pariesista ja keskenmeno on jo alkanut. Kohtu alkaa supistua voimakkaasti aiheuttaen voimakkaita synnytyskipuja, rakkula kohdunkaula avautuu ja sikiö karkaa kohdusta. Raskauden säilyttäminen samanlaisessa tilanteessa on käytännössä mahdotonta.
Purkaa
Yleensä 8. raskausviikko on normaalia vuotoa, se on kohtalaista, vaalean läpinäkyvää vuotoa, jolla on tyypillinen hapan haju. Jos se muutti väriään, läpinäkyvyyttä, hajua, määrää, limaa tai mätä epäpuhtauksia ilmaantui, todennäköisesti tapahtuu sukuelinten infektio.
On välttämättä kiinnitettävä huomiota sellaisiin erityisiin merkkeihin, kuten kutina, arkuus, kaikki kivuliaat tunteet tai vuoto. Jos raskaana oleva nainen havaitsee normaalin vuodon muutoksen, hänet on näytettävä gynekologille syyn selvittämiseksi ja hoitosuositusten saamiseksi.
Jos vatsakipuja, huimausta, huonovointisuutta ja samanaikaisesti raskaana olevalla naisella on ruskeatäplää, voivat ne olla uhkaavia merkkejä mahdollisesta keskenmenosta. Tämän tyyppinen vuoto voidaan havaita, kun verta vuotaa munasolun irtoamisen seurauksena kohtusta. Näitä oireita ei kannata laiminlyödä, sillä mitä nopeammin raskaana oleva nainen hakee lääkärin apua, sitä suuremmat mahdollisuudet hänellä on pelastaa vauvan henki.
Keskenmeno 8 viikon iässä
Kahdeksatta viikkoa pidetään riskialttiina mahdollisten raskauden kantoongelmien kannalta.
Keskenmenon syyt 8 viikon iässä
Spontaani abortti ei tapahdu ilman syytä, yleisimmät syyt ovat:
- laiminlyödyt krooniset sukuelinten infektiot (klamydia, mykoplasmoosi);
- vakava akuutti virusinfektio (vilustuminen tai flunssa, jonka lämpötila on 8. raskausviikolla);
- geneettiset viat, jotka eivät salli alkion kehittymistä edelleen;
- raskas fyysinen työ tai huonot tavat (huumeriippuvuus, alkoholismi);
- alkion alhainen kiinnitys;
- riittämätön raskaushormonitaso.
Kaikki nämä tekijät voivat aiheuttaa abortin lisäksi myös elinkelpoisen raskauden, mikä usein tapahtuu 8. raskausviikolla.
Keskenmenon oireet 8 viikon kohdalla
Mihin oireisiin naisen tulee kiinnittää huomiota spontaanin abortin estämiseksi? Ensinnäkin 8. raskausviikolla tapahtuva tiputtelu tai värjäytyminen voi viitata raskauden keskeytymisen, keskenmenon tai elinkyvyttömän raskauden uhan. Toiseksi vatsakipu 8. raskausviikolla voi myös viitata spontaanin abortin uhkaan.
Kohtu
Normaalissa raskausajassa kahdeksan viikon kohtu ei ole suurempi kuin hanhenmuna, se on noin 7-8 cm. Kohdun mittasuhteiden kasvua ei ole vielä mahdollista paljastaa vatsakalvon parien kautta, mutta gynekologi voi havaita kohdun kasvuprosessin ja määrittää naisen raskauden tutkimuksessaan tutkimustuolilla havaittuaan kohdun pehmeyden, kannaksen kostuminen ja ulomman reiän sulkeutuminen.
Analyysit
Pakollisen gynekologisen tuolin tarkastuksen ja vanupuikkojen oton jälkeen analyysit ovat seuraava vaihe äidin ja hänen lapsensa terveydentilan määrittämisessä. Gynekologit määräävät 8. viikolla potilailleen seuraavat analyysit: virtsan proteiinianalyysi, yleinen verinäyte, verikoe HIV-infektion puuttumisen varalta, veri per reesustekijä, HCG-analyysi, ulostetesti, vanupuikkotutkimukset.
Jos raskaana olevan naisen virtsan analyysissä havaitaan lisääntynyt proteiinipitoisuus, se voi viitata tulevan äidin munuaissairauksien esiintymiseen.
Yleisen verianalyysin avulla voidaan luoda kokonaiskuva potilaan terveydentilasta ja ammattilainen voi nähdä raskauden etenemisen. Jos punasolujen väheneminen havaitaan, voidaan sanoa anemiasta tai jopa leukemiasta, kun taas kohonnut taso osoittaa joitain keuhkosairauksia.
Leukosyyttien tason nousu viittaa erilaisiin bakteeriluonteisiin sairauksiin: quinsy, pyelonefriitti jne. Veren leukosyyttien väheneminen, joka määritetään yleisissä verianalyysiraporteissa raskaana olevan naisen organismin mahdollisesta virusinfektiosta - influenssa, hepatiitti, vihurirokko.
Hormoni HCG (ihmisen koriongonadotropiini) erittyy sikiön kalvoista ja positiivisen raskauden aikana sen taso nousee jatkuvasti. HCG-tasoanalyysi antaa lääkärille mahdollisuuden varmistaa, että potilaan raskaus sujuu ilman patologioita.
Alkoholi
Nyt kuulee monia erilaisia puheenvuoroja raskaana olevien naisten mahdollisuudesta juoda alkoholia ja jos on, niin missä määrin. Mielipiteet voivat olla erilaisia, mutta kukaan ei kiistä sitä tosiasiaa, että äidin vereen joutunut alkoholi tunkeutuu jopa vauvaan. Samalla sillä on tuhoava vaikutus sikiön soluihin, mikä tekee niistä epäterveellisiä, vammaisia ja joskus tuhoaa ne kokonaan.
On syytä huomata, että juuri 8. raskausviikolla hermoston ja sikiön aivojen nopea muodostuminen ja kehittyminen tapahtuu. Siksi tulevan äidin tulisi tänä aikana pidättäytyä alkoholia sisältävien juomien nauttimisesta jättäen sen pois jopa vähäisinä annoksina.
Jos annettuja suosituksia ei noudateta, seuraukset voivat olla lapselle kamalimmat, voi kehittyä sikiön alkoholioireyhtymä, jolle on tunnusomaista kohdunsisäisen kehityksen viivästyminen, mikä johtaa lukuisiin kehityspatologioihin. Henkisen kehityksen viivästymistä, kuulo-, muisti-, näköongelmia, pituuden tai painonnousun viivästymistä voi esiintyä, kasvojen tai kallon luiden rakenteessa voidaan havaita poikkeavuuksia.
8 viikkoa raskaana: mitä tapahtuu 8 viikon raskaana
Lämpötila
Varhaisessa raskaudessa lämpötila voi nousta hieman, hieman yli 37 astetta korkeampaa lämpötilaa pidetään normaalina raskaana oleville naisille. Kasvu syntyy vaihtoprosessien vahvistumisen kustannuksella ja niiden nopeuden lisääntymisestä. Mutta jos havaitaan merkittävää lämpötilan nousua, on erittäin kevytmielistä perustella tätä tosiasiaa raskaudella. Tulehdusprosessit, jotka on paljastettava ja hoidettava, voivat olla syynä.
Jos raskaana olevan naisen lämpötila on yli 38, lääkärin neuvonta tarvitaan. Pitkittynyt korkea lämpötila uhkaa vakavia ongelmia kohdunsisäisen lapsen kehitykselle, koska myös hänen ympäröivän lapsiveden lämpötila nousee. Sikiön kudosvaurio tai jäätyminen voivat olla seurauksia, jotka väistämättä johtavat raskauden keskeytykseen. Siksi ei voida käsitellä itsehoitoa, raskaana olevien naisten korkea lämpötila vaatii ammattimaista ja välitöntä hoitoa.
Raskaana olevat naiset eivät missään tapauksessa saa ottaa aspiriinia, se vaikuttaa veren hyytymiskyvyn muutoksiin ja voi aiheuttaa verenvuotoa. Lämpötilaa kannattaa yrittää tinkiä vesikitkalla tai puristamalla, ja jos vastaavat menetelmät eivät tuottaneet odotettua tulosta, voidaan ottaa hoitavan lääkärin määräämää kuumelääkkeitä.
Kylmä
Raskaana olevien naisten on suojeltava itseään kaikin mahdollisin tavoin, jotta he eivät vilustu raskauden alkuvaiheessa, muun muassa 8. viikolla. Kylmällä voi olla erittäin kielteinen ja jopa tuhoisa vaikutus sikiöön, johtaa hänen hypoksiaan tai aiheuttaa keskenmenon ollenkaan. 8. viikko on liian perusjakso lapsen kehityksessä, joten on pyrittävä suojelemaan lasta mahdolliselta uhalta.
Raskaana olevien naisten ei ole toivottavaa vierailla ruuhkaisissa paikoissa, varsinkin syksy-talvikaudella, heidän on yritettävä välttää kontakteja sairaiden ihmisten kanssa, pukeutua sääolosuhteiden mukaan.
Jos flunssa ei odottanut kauan ja sairastut, aloita hoito välittömästi. Suurin osa lääkkeistä ei voi käyttää tänä aikana, joten sinun on valittava suosittuja lääkkeitä. Edes suositut kylmähoidon lääkkeet eivät kuitenkaan ole aina vaarattomia, joten on parempi neuvotella lääkärin kanssa.
Ensinnäkin vilustuneen raskaana olevan naisen on pysyttävä vuodelevossa, juotava paljon nesteitä, jos se on mieluummin lämmintä teetä hunajalla, lämmin maito voilla, minttu tai lehmuskeite. Nenä voidaan pestä suolaliuoksilla, kurkun huuhtelu kamomilla- tai kehäkukkayrttikeitteillä tai lämpimällä soodaliuoksella.
On välttämätöntä syödä enemmän vihanneksia ja hedelmiä, viljelty maitotuotteita, lihan saantia voidaan edelleen rajoittaa.
Ravitsemus
Tulevan äidin ravitsemuksella on erittäin tärkeä rooli terveen raskauden kannalta. Ruokavalio tulee muotoilla niin, että se olisi monipuolista ja samalla tasapainoista. Jos nainen ruokkii kunnolla ja syö vain terveellistä ruokaa, hän auttaa kasvavaa vauvaansa kehittymään normaalisti ja antaa elimistölle tarpeellisia vitamiineja ja mikroelementtejä.
Liha on proteiinin lähde, joten sen on oltava tulevan äidin ruokavaliossa riittävä määrä. On parempi, jos se on rasvatonta, valmistettu höyryssä tai keitetty. Kannattaa muistaa savustettu liha, jerky ja muut muunnelmat eivät tule käsitteeseen "oikeat ateriat".
Kala ja äyriäiset ovat erittäin hyödyllisiä raskaana oleville naisille. Hedelmät ja vihannekset antavat elimistölle vitamiineja, parantavat ruoansulatusta ja ehkäisevät ummetusta. Voit rohkeasti syödä kuivattuja hedelmiä, pappeja, pähkinöitä, maitoruokaa, jotka ovat arvokkaita proteiinin ja kalsiumin lähteitä.
On parempi jättää syömättä leivonnaisia ja tanskalaisia sekä palkokasveja, ne vaikeuttavat suolen toimintaa, johtavat usein lisääntyneeseen kaasun muodostukseen. Vahva tee ja kahvi on suositeltavaa jättää pois tai ainakin vähentää niiden nauttimista, koska ne aiheuttavat hermoston kiihottumista.
Sillä ei ole väliä, kuinka paljon haluat syödä jotain suolaista, suolaruokaa ei kannata liikaa väärinkäyttää. Sen liiallinen saanti johtaa väistämättä nesteen kertymiseen elimistöön ja turvotuksen ilmaantumiseen. On parempi supistaa myös paistettua, kuumaa ja rasvaista tai ei millään - kieltäytyminen, tällainen ruoka voi johtaa raskaana olevien naisten närästykseen, erittäin epämiellyttävä ilmiö.
seksiä
Hyvin usein kysymys lähisuhteista huolestuttaa tulevia vanhempia, monet pelkäävät vahingoittaa lasta tai aiheuttaa muita kielteisiä seurauksia. Näiden pelkojen vuoksi jotkut avioparit turvautuvat äänestämättä jättämiseen ilman perusteita.
Lääkärit ovat suosituksissaan samaa mieltä, jos nainen tuntee olonsa ihanaksi, kokee seksuaalista kiinnostusta kumppaniaan kohtaan, hänellä ei ole vasta-aiheita (spontaanien keskenmenon uhka, monisikiöisraskaus), hän voi varmasti harrastaa seksiä koko raskauden ajan. Vältä tietysti liian aktiivisia ja raskaita liikkeitä ja valitse asento huolellisemmin.
Miehen on ymmärrettävä, että käsitys raskaana olevasta naisesta on hieman erilainen, hän voi käyttäytyä tai tuntea eri tavalla. Siksi puolison hellä ja huolellinen asenne raskaana olevaan vaimoonsa on erittäin tärkeä rauhallisten ja harmonisten suhteiden saavuttamiseksi tällä vaikealla elämänkaudella.
Seksin jälkeen jotkut naiset voivat tuntea vetoa vatsan alaosassa. Tässä on tärkeää kiinnittää huomiota kivun tuntemusten spesifisyyteen, jos vetokivut eivät lopu, verenvuotoa tai ruskeita eritteitä ilmaantui, käänny välittömästi lääkärin puoleen. Naisen 8. raskausviikolla oleva lapsi muodostuu täysin, hänen on kasvattava ja kehittyvä edelleen. Äidin tehtävänä on luoda hänelle edellytykset tällaiselle kasvulle.
Suositukset ja pyynnöt
Ole tyytyväinen uuteen kuntoasi ja ulkonäön muutoksiin. Seuraa ravintoa ja terveyttäsi, ota vitamiineja, harrasta seksiä (mutta ilman fanaattisuutta), ole iloinen elämästä ja vastaanota positiivisia tunteita.
Videoopas: 8 viikon raskaus
Raskaus kaksosten kanssa 8 viikon iässä
Gynekologi tulevan äidin tarkastuksessa jo 8. viikolla pystyy epäilemään monisikiöisen raskauden oireita. Kohdun mittasuhteet eivät vastaa tätä termiä ja kasvavat paljon nopeammin kuin yhden sikiön raskaudessa. On paljon monimutkaisempaa havaita liikalihavuudelle alttiiden naisten monisikiöinen raskaus, koska heidän kohtunsa voi olla epänormaalia.
Kaikkein todenmukaisin tapa määrittää sikiöiden lukumäärä 8. viikolla on ultraääni ja muut oireet ovat vain epäsuoria oletuksia. Niin kauan kuin yrität saada tietoa tulevista vauvoistasi, ne kehittyvät tässä ajassa nopeasti epäilemättä niiden määrää. Viikon sisällä ne kasvoivat kahdesti ja nyt kummankin vartalon pituus on 2 cm ja alkion sydämet sijaitsevat rinnassa.
Sikiön napatapahtuma voi paljastua ultrassa, älä pelkää – tämä on normaali tilanne tällä termillä, mutta pian suolisto on taas entisellä paikallaan, vatsaan. Käsien sormien irtoaminen tapahtuu, kun taas jalkojen sormet pysyvät edelleen kytkettyinä. Napanuora on jo muodostunut, istukka on aktiivisessa muodostumistilassa, villouskoorion tuhoaa kohdun limakalvon askel askeleelta, jolloin muodostuu lapsen yhteys äitiinsä, se yhdistää heidät koko raskauden ajan.
Toksikoosi ilmenee äidin yleisessä terveydessä, monisikiöisissä raskauksissa lähes kaikki naiset kärsivät siitä yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta. Painonpudotus voi tapahtua jatkuvan pahoinvoinnin, oksentelun ja ruokahaluttomuuden seurauksena. Tällainen tila kestää joskus pari kuukautta, aina 16. viikkoon asti, joten on otettava huomioon lääkäreiden suositukset ja yksinkertaisesti varustautua kärsivällisyydellä.
Aiheeseen liittyvät julkaisut:
- 42 viikkoa raskaana
- 15 viikkoa raskaana
- 17 viikkoa raskaana
- 19 viikkoa raskaana