Rintojen rekonstruktio: Mitä tietää ennen leikkausta (2023)

Viisikymmentä prosenttia naisista, joille on tehty rinnanpoisto, päättää tehdä jälleenrakennusleikkauksenlokakuussa 2017 julkaistussa tutkimuksessaMuovinen ja esteettinen hoitotyö. Ja geneettisen testauksen myötä yhä useammat naiset valitsevat senennaltaehkäisevä mastektomiariskin vähentämiseksi.

Rintojen rekonstruktioleikkaus on suosittu vaihtoehto, mutta se on paljon monimutkaisempi kuin saatat odottaa, ja monet naiset, jotka päättävät saada sen, eivät ole tietoisia kaikista mahdollisista vaihtoehdoista tai kaikista tämäntyyppiseen leikkaukseen liittyvistä riskeistä. kohtaanAmerican Society of Plastic Surgeons.

Vuoden 2017 tutkimuksessa todettiin, että yli 40 prosenttia osallistuneista naisista koki, että heidän leikkaustuloksensa oli odotettua huonompi. Useimmilla heillä oli ongelmia rintojensa ulkonäössä jarintojen kipuleikkauksen jälkeen.

Ennen kuin päätät, mikä rekonstruktioleikkaus sopii sinulle, on tärkeää, että sinulla on kaikki tosiasiat, etenkin koska saatat tehdä tämän päätöksen ylivoimaisena aikana, kun yrität päättäälumpectomiarinnanpoisto-, kemo- tai sädehoitoon verrattuna, samalla kun mietit, kuinka kaikki nämä toimenpiteet vaikuttavat elämääsi - ja yleistä terveyttäsi.

Jos aiot jatkaa jälleenrakennusta, tässä on mitä asiantuntija haluaa sinun tietävän tästä leikkauksesta – ja mitä odottaa leikkauksen jälkeen:

Mitä sinun tulee tietää ennen leikkausta

Sinun ei tarvitse kiirehtiä – tai tee sitä ollenkaan

Monet naiset kokevat olevansa kiireisiä tekemään päätöksen rekonstruktiosta ennen rintasyövän leikkausta. Seurauksena on, että monet ovat tyytymättömiä valintoihinsa. Totuus on, että sinun ei tarvitse kiirehtiä, sanoo Philip J. Torina, MD, plastiikka- ja rekonstruktiokirurgi ja kirurgian apulaisprofessori Mount Sinai -sairaalan Icahn School of Medicine -koulussa New Yorkissa.

"Sinun ei tarvitse tehdä päätöstä heti, joten voit valita jälleenrakennuksen rinnanpoiston jälkeen", tohtori Torina sanoo. ”Lisäksi rekonstruoinnista voi luopua kokonaan ja käyttää sen sijaan proteesia. Monet rintaliivit valmistavat potilaskohtaisia ​​muotteja, jotka istuvat hyvin rintaliiviin, jos niin haluat."

Sinun on tehtävä päätöksiä: implantit vs. kudospohjainen jälleenrakennus? Suolaliuos vs. silikoni?

Rekonstruktiossa on kaksi perustyyppiä: implanttirekonstruktio, jossa käytetään joko silikonia tai suolaliuosta implantteja, ja autologinen kudosrekonstruktio, joka käyttää omaa kudosta – joko vatsasta, reisistä, pakaroista tai selkälihaksesta – rintojen uudelleen rakentamiseen.

Jos valitset implantit, toinen päätös, jonka teet, on se, minkä tyyppisen implantin hankit. Kaksi yleisimmistä vaihtoehdoista ovat suolaliuos-implantteja (jotka täytetään steriilillä suolavedellä) ja silikoni-implantteja (jotka on täytetty silikonigeelillä). Silikoni-implantit näyttävät ja tuntuvat enemmän luonnolliselta rintakudokseltaAmerican Society of Plastic Surgeons.

Molemmilla vaihtoehdoilla on vuotoriski, vaikka suolaliuos-implantit todennäköisesti romahtavat, kun taas silikoni-implantit on suunniteltu pysymään ehjinä, jos vuotaa tapahtuu. Valitsemasi vaihtoehto perustuu suurelta osin henkilökohtaisiin mieltymyksiin ja siihen, mikä kirurgisi mielestä on sinulle paras.

Implanttien rekonstruktio

Tämäntyyppiseen leikkaukseen lääkärisi käyttää joko suolaliuosta tai silikoni-implanttia. Se voidaan tehdä rinnanpoiston yhteydessä tai myöhemmin, jos päätät rekonstruoida tulevaisuudessa.

Ensimmäinen askel on, että kirurgi asettaa laajennuksia rintakehään. Nämä laajennukset ovat pohjimmiltaan tyhjiä rintaimplantteja, jotka venyttävät ihoa, kunnes ihosi on valmis implantin asettamiseen.

Jos tämä on sinulle vaihtoehto, käyt noin viikoittain kirurgissasi suorittamassa suolaliuosta "injektio" laajentajiin, jotka venyttävät kudosta vähitellen ja luovat tilaa implantille. 2-3 kuukauden suolaliuosruiskeen jälkeen seuraa toinen leikkaus, jossa laajennukset poistetaan ja implantit asetetaan paikoilleen.

On todennäköistä, että lääkärisi haluaa odottaa kuukauden tai kaksi ennen implanttien asettamista varmistaakseen, että neSyövänhoitotarvitsemasi on täydellinen. Jos olet saanut säteilyä, odotusaika voi olla hieman pidempi, asiantuntijat sanovat.

Olet todennäköisesti sairaalassa vain yön yli. Jos sinulla on komplikaatioita tai et pidä tuloksesta, ne voidaan helposti poistaa. Yksi tämän tyyppisen leikkauksen suurimmista eduista on, että laajennukset voidaan sijoittaa rinnanpoiston aikana.

Kuten moniin leikkauksiin, niihin liittyy kuitenkin riskejä. "Implanteilla voi kehittyä lisää arpikudosta, iho ohenee, implantit tuntuvat kylmältä ja hermot eivät kasva takaisin yhtä hyvin", Torina sanoo.

On myös mahdollista, että sinulle kehittyy kapselin kontraktuura, jossa arpikudos muodostuu implantin ympärille ja aiheuttaa kipua. Tämä johtaa jäykkään ja kireään tunteeseen, ja voi tapahtua molemmilla implanteilla tai vain yhdellä.

Toinen mahdollinen komplikaatio on vuoto. Vaikka tämä tapahtuu noin 15 prosentilla potilaista 10 vuoden kuluttua, se voi tapahtua sekä suolaliuos- että silikoni-implanteissa. Saatat huomata, että implanttisi on tyhjentynyt tai et ehkä huomaa muutoksia. Joka tapauksessa, jos implanttisi vuotavat, ne on poistettava välittömästi, Torina sanoo.

Alle kahdessa prosentissa tapauksista muiden kehon osien sieni- tai bakteeri-infektio voi johtaa infektioon implantissa tai sen ympärillä. Jos näin tapahtuu, koet todennäköisesti kuumetta tai rintakipua. Jos huomaat näitä oireita leikkauksen jälkeen, ota yhteys lääkäriisi.

Läpän jälleenrakennus

Läppärekonstruktioleikkaus käyttää omaa kudostasi uuden rintakumpun luomiseen. Tämän leikkauksen ansiosta rekonstruoidut rinnat saavat luonnollisemman tunteen. Suurin osa läpäistä on DIEP-läppä (deep inferior epigastric perforator), jotka käyttävät vatsakudosta.

"Ihmisillä on yleensä ylimääräistä ihoa [vatsassa]", Torina sanoo. "Se näyttää vatsanmuokkaukselta. Arpi voidaan piilottaa vaatteiden alle ja leikkaus on joskus helpompaa, koska se on leikkausalueella, joten voimme aloittaa toimenpiteen rinnanpoiston aikana."

On olemassa erilaisia ​​läppämenetelmiä. DIEP-läppäleikkauksen lisäksi joitakin harvinaisempia vaihtoehtoja läppärekonstruktioon ovat TUG-läppä (joka käyttää sisäreiden kudosta), GAP-läppä (jossa käytetään pakaran kudosta) ja LDF (latissimus dorsi-läppä, joka käyttää kudos selän suurista lihaksista).

Nämä vaihtoehdot eivät ole yhtä yleisiä, koska niillä alueilla ei ole niin paljon rasvaa, ja jos ne tehdään, ne on ehkä yhdistettävä implantin kanssa, Torina sanoo.

Läppäremontti kestää yleensä vähintään neljä tuntia, joskus kauemmin, ja todennäköisesti vietät noin kolme päivää sairaalassa. Lisäksi sinut tarkistetaan kerran tunnissa Doppler-laitteella, jolla mitataan verenkiertoa välittömästi leikkauksen jälkeen. Jos leikkaus on sujunut hyvin, sinut tarkistetaan kahden tai neljän tunnin välein Dopplerilla ja sen jälkeen kuuden tunnin välein.

Sinut lähetetään kotiin uusiin rintoihin ja luovutuskohtaan – yleensä vatsaan – liitettyjen viemärien kanssa, jotka auttavat estämään nesteen kertymistä ja verihyytymiä.

Läppärekonstruktio kestää yleensä noin kuusi kuukautta ennen kuin se paranee kokonaan, ja se näyttää paremmalta ajan myötä, Torina sanoo. Toipumisaika läpän rekonstruoinnissa on pidempi kuin implantin rekonstruktiossa, koska sinulla on kaksi leikkauskohtaa, jotka täytyy parantua.American Cancer Society. "Lisäksi odota kokevanne vatsan kireyttä kuudesta viikosta kolmeen kuukauteen", Torina sanoo.

Yksi tämäntyyppisen leikkauksen suurimmista riskeistä on nekroosi tai kudosten hajoaminen, joka johtuu verenkierron puutteesta. Tämä voi johtaa osittaiseen tai täydelliseen läppävikaan. Jos näin tapahtuu, kirurgisi saattaa joutua poistamaan läppä ja korvaamaan sen joko toiselta alueelta peräisin olevalla kudoksella tai implantilla.rintasyöpä.org.

Yksi merkki tästä on, että läppä muuttuu tummemmaksi tai vaaleammaksi. "[Ja] jos näet suuren määrän turvotusta, voi olla, että sinulla on verenvuotoa ihon alta ja meidän täytyy nähdä sinut mahdollisimman pian", Torina sanoo.

Jos sinulla on DIEP-läppä, odota tunnottomuutta vatsan alaosassa. "Parantuuko tämä riippuu henkilöstä ja siitä, kuinka nopeasti hermot palaavat", Torina sanoo. Toinen asia, johon on valmistauduttava tämän leikkauksen jälkeen, on tuntemattomuus itse rinnoissa. "Tämä voi kestää ikuisesti", hän sanoo.

Kuinka hoitaa itseäsi leikkauksen jälkeen

Tarkkaile rintojasiMuista kertoa lääkärillesi, jos huomaat rinnoissasi muutoksia leikkauksen jälkeen. Näitä voivat olla värimuutokset, verenvuoto, turvotus, kipu tai kuume.

Keskustele rintaliiveistäsiKun lähdet sairaalasta yllään kirurgiset rintaliivit (nämä on valmistettu hengittävästä puuvillasta, niissä on pehmeät saumat, ei aluslankaa ja säädettävät olkaimet), muista keskustella lääkärisi kanssa rintaliiveistä, joita sinun tulisi käyttää jatkossa.

"Pyydämme potilaita olemaan käyttämättä rintaliivejä, joissa on johdot, koska olet tunnoton ja jos aluslanka ei istu hyvin, se voi vahingoittaa ihoa sinun huomaamattasi", Torina sanoo ja lisää, että jos kirurgisi suostuu, voi käyttää lankavuorattuja rintaliivejä, kun tunne palaa iholle.

Vältä rasittavaa toimintaaYleisesti ottaen voit palata harjoittelemaan noin kuuden viikon kuluttua leikkauksesta riippumatta toimenpiteestäsi. "Kolmen kuukauden kuluttua voi palata raskaiden nostoihin, mutta aina kannattaa kuunnella omaa kehoaan", Torina sanoo.

Valmistaudu muutoksiinOn todennäköistä, että tarvitset jonkin aikaa tottuaksesi uuteen kehoosi. Se voi auttaa puhumaan perheellesi, läheisille ystävillesi tai muille naisille, jotka ovat käyneet läpi jälleenrakennuksen. Harkitse vierailuarintasyöpä.orglöytääksesi virtuaalisia tukiryhmiä ja tapaamisia alueeltasi.

FAQs

Kauanko Rintaleikkaus kestää? ›

Kauanko leikkaus kestää ja kuinka siitä toipuu? Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää 1 - 2 tuntia. Toipumisaika vaihtelee paljon riippuen muun muassa implanttien koosta ja rintakudosten venyttyneisyydestä. Kudoksia voivat venyttää esimerkiksi imetys tai painonpudotus.

Kauanko Rintasyöpäleikkaus kestää? ›

Rintasyöpäleikkaukseen tullaan yleensä leikkauspäivän aamuna (ns. leikkaukseen kotoa) ja toimenpiteen jälkeen valvomme asiakasta heräämössä yhden yön yli. Rintasyöpäleikkausta ei tehdä paikallispuudutuksessa, vaan leikkaus tapahtuu nukutuksessa. Leikkauksen kesto on tyypillisesti 2-3 tuntia.

Milloin saunaan rintaleikkauksen jälkeen? ›

Haavat saa suihkuttaa vartalopesun yhteydessä. Saunominen on sallittua, kun haavat ovat parantuneet. Kuumia löylyjä on hyvä välttää neljän viikon ajan.

Mikä on Reduktioplastia? ›

Rintojen pienennysleikkaus (reduktioplastia) tehdään yleensä oireita aiheuttavan rintojen ylisuuren koon takia tai rintojen erikokoisuuden vuoksi. Samaa tekniikkaa voidaan käyttää rintakasvainleikkauksessa. Leikkauksessa rinnoista poistetaan kasvaimen lisäksi rauhaskudosta, rasvaa ja ihoa sekä muotoillaan rintaa.

Paljonko Rintaleikkaus maksaa? ›

HINNASTO
RinnatPaikallispuudutusYleisanestesia (nukutus)
Rintarekonstruktio LD-kielekkeellä, Alv 0%11 000 €
Rintojen suurennus rasvansiirrolla, alv 0%6300€
Rintojen pienennys eli reduktioplastia, Alv 0%5900 €
Rintojen pienennys + kainaloiden rasvaimu, Alv 24%7192 €
16 more rows
Jul 31, 2023

Kauanko sairaalassa rintasyöpäleikkauksen jälkeen? ›

Sairausloman pituus on leikkauksen laajuudesta riippuen 2–5 viikkoa, kuitenkin yleensä ainakin jälkitarkastukseen asti. Fysioterapeutti antaa suulliset ja kirjalliset ohjeet. Haavoissa on tavallisesti itsestään sulavat ompeleet. Suihkuun saa mennä normaalisti vuorokauden kuluttua leikkauksesta.

Mistä tietää onko rintasyöpä levinnyt? ›

Yleisiä levinneen rintasyövän aiheuttamia oireita ovat esimerkiksi turvonneet imusolmukkeet kainaloissa tai kaulalla, kipu tai yskä. Rintasyövän etäpesäkkeet voivat levitä muun muassa luustoon, keuhkoihin, maksaan, imusolmukkeisiin, iholle tai vatsaonteloon.

Miksi sytostaatit ennen leikkausta? ›

Kasvaimen pienentäminen sytostaateilla ennen leikkausta parantaa leikkaustulosta. Sytostaatit voivat jo alkuvaiheessa hävittää syöpäsoluja. Pienempien kasvainten yhteydessä pyritään rinnan säästävään leikkaukseen eli osapoistoon, jonka jälkeen tarvitaan sädehoitoa.

Miten nopeasti rintasyöpä leikataan? ›

Leikkaus tehdään yleensä muutaman viikon kuluessa syöpädiagnoosin varmistumisesta. Jos rintasyövän hoito aloitetaan lääkehoidolla (neoadjuvanttihoito), leikkaus toteutetaan muutamien viikkojen kuluttua lääkehoidon päättymisestä.

Milloin suihkuun leikkauksen jälkeen? ›

Suihkuun voi mennä vuorokauden kuluttua haavan ompelusta ellei ohjeessa ole toisin neuvottu, esimerkiksi ihonsiirteiden leikkauksissa. Sidokset poistetaan ennen suihkuun menoa ja haavaa suihkutetaan lämpimällä vedellä. Saippuaa tai desinfioivia aineita ei tule käyttää leikkaushaavalle.

Kauanko Haavateippiä pidetään? ›

Kuitukankainen haavateippi

Teippi on hengittävä eikä yleensä haudo haavaa, ja se kuivuu nopeasti. Teippi vaihdetaan 5–7 vuorokauden välein, tarvittaessa useammin. Teipin vaihtopäivänä suihkuun mennään ilman teippiä.

Miksi leikkauksen jälkeen ei saa saunoa? ›

Saunasta tuskin on mitään haitta 3-4 päivää pienen leikkauksen jälkeen. Kuitenkin suuren leikkauksen jälkeen saunominen voi lisätä leikkausalueen turvotusta ja kipua. – Niin tärkeä kuin saunominen suomalaiselle onkin, niin saunan vaikutuksesta haavan paranemiseen on hyvin niukasti tutkimusaineistoa.

Voiko rintojen pienennyksen jälkeen imettää? ›

Imettäminen on todennäköisimmin mahdollista rintojen pienennysleikkauksen jälkeen, kun nänni siirretään rintakudoskielekkeen varassa. Mikäli nänni joudutaan siirtämään vapaana siirteenä (harvemmin erittäin kookkaissa rinnoissa), imettäminen ei onnistu, koska rintatiehyet on katkaistu.

Paljonko maksaa rintojen suurennus? ›

Hinnasto
ToimenpideHinta
Rintojen kohotus ja suurennus Polytech, Sebbin, Motiva, Nagor implanteillaalk. 5 290 €
Rintojen kohotus ja suurennus B-Liten pyöreällä implantillaalk. 5 890 €
Rintojen kohotus ja suurennus B-Liten anatomisella implantillaalk. 6 190 €
Rintojen pienennysalk. 4 690 €
68 more rows

Voiko rintoja pienentää? ›

Rinnoissa on paljon rasvakudosta, ja siksi kehon rasvan määrä vaikuttaa rintojen kokoon. Hyperplasian suurentamiin rintoihin laihduttaminen ei vaikuta, ja leikkaushoito on ainoa keino pienentää niitä. Se on myös ainoa tapa saada keskenään erikokoisista rinnoista samankokoiset.

Kauanko Leikkaushaava paranee? ›

Leikkaushaavan paraneminen

Yleensä leikkaushaava paranee 7-10 vuorokaudessa. Jäljelle jäävä arpi on aluksi tummemman punertava. Arpi vaalenee ajan myötä, yleensä noin puolen vuoden jälkeen.

Milloin leikkauksen jälkeen voi juoda alkoholia? ›

Alkoholin nauttiminen on ehdottomasti kielletty vähintään 24 tuntia ennen sairaalaan tuloa ja 24 tuntia toimenpiteen jälkeen, koska alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutus voi olla vaarallinen.

Kauanko rintojen pienennysleikkaus kestää? ›

Arpia syntyy nännipihan ympärille ja rinnan aluspoimuun. Arvet vaalenevat ajan kuluessa. Rintojen pienennysleikkaus kestää 3–4 tuntia.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated: 02/12/2023

Views: 5589

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.