Tympanoplastia: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää (2024)

Tympanoplastiaon leikkaus, jota käytetään korjaamaan arepeytynyt tärykalvojoko yksinään tai osana suurempaa toimintaa, johon liittyykeskikorva. Kun leikkaus koskee vain tärykalvoa, sitä kutsutaanmyringoplastia.

Tympanoplastia on sairaalahoito, joka suoritetaan yleisestinukutusja joskuspaikallinen anestesia. Suorittaminen kestää vähintään kaksi tuntia tärykalvon vaurion laajuudesta riippuen (tympanoni) ja/tai välikorvan luut (ossicles).

Tässä artikkelissa kuvataan, mitä tympanoplastiaan liittyy, mukaan lukien sivuvaikutukset, riskit ja mitä odottaa ennen leikkausta, sen aikana ja sen jälkeen.

Tympanoplastia: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää (1)

Tympanoplastian tyypit

Tympanoplastia on leikkaus, jota käytetään aikuisilla ja lapsilla rei'itetyn tärykalvon hoitoon ja/tai välikorvan luiden rekonstruoimiseen tai korjaamiseen.

On olemassa viisi tympanoplastiatyyppiä, joita asiantuntijat käyttävät kirurgisinaotolaryngologit:

  • Tyyppi 1: Käytetään tärykalvon reiän korjaamiseen siirteellä (myringoplastia)
  • Tyyppi 2: Käytetään tärykalvon ja luuluiden korjaamiseen
  • Tyyppi 3: Käytetään poistamaan isommat luut (kutsutaan malleukseksi ja incusiksi) ja yhdistämään tärykalvo suoraan pienempään luuhun (kutsutaan stapesiksi)
  • Tyyppi 4: Käytetään teippivirheiden korjaamiseen
  • Tyyppi 5: Käytetään poistamaan osa luusta korvakäytävästä, jota kutsutaan rintarauhasluuksi, parantamaan äänen siirtymistä (mastoidektomia)

Hoidettavasta tilasta riippuen leikkausta voidaan lähestyä korvakäytävän kautta tai niskan takana olevan viillon kautta.

Tympanoplastian tarkoitus

Tympanoplastia on tarkoitettu korvavammojen korjaamiseen tai kuuloa haittaavien välikorvan ongelmien korjaamiseen.

Tympanoplastian käyttöaiheita ovat:

  • Rei'itetty tärykalvo
  • Krooninen tai toistuva välikorvatulehdus (välikorvatulehdus)
  • Vaurioituneiden tai epämuodostuneiden ossikkelien jälleenrakennus
  • Sijoitus akeskikorvakuulolaite
  • Sijoitus asisäkorvaistute

Myringoplastia tehdään tyypillisesti, kun rei'itetty tärykalvo ei ole parantunut yli kolmen kuukauden kuluttua.

Rei'ittyneen tärykalvon syyt

Yksi tärkeimmistä tympanoplastian indikaatioista, rei'itetty tärykalvo voi johtua erilaisista syistä, mukaan lukien:

  • Korvatulehdus
  • Korvavamma, kuten isku korvaan tai pumpulipuikkojen työntäminen korvakäytävään
  • Äkillinen, dramaattinen paineen muutos, kuten lentämisen tai laitesukelluksen aikana
  • Kova, tärähdyttävä ääni, kuten räjähdys

Kirurgiset riskit

Kuten kaikkiin leikkauksiin, tympanoplastiaan liittyy riski, mukaan lukienyleisanestesian riskit.

Tympanoplastian mahdollisia riskejä ovat:

  • Kipu
  • Verenvuoto
  • Korvatulehdus
  • Huimaus
  • Epäonnistunut tärykalvosiirrännäinen
  • Paheneva kuulonalenema
  • Korvan soiminen (tinnitus)
  • Kuurous
  • Kasvojen halvauskasvohermovaurion vuoksi

Kirurgi punnitsee mahdolliset riskit ja hyödyt kanssasi, jotta voit tehdä tietoisen valinnan.

Kuinka valmistautua

Jos sinulla on tympanoplastia, muista noudattaa kirurgisi ohjeita välttääksesi mitään, mikä saattaa viivyttää leikkausta tai vaarantaa terveytesi. Tämä sisältää kaikki käyttämäsi lääkkeet tai lisäravinteet, jotka saattavat olla sopimattomia leikkaukseen.

Sijainti

Tympanoplastia tehdään sairaalassa, koska siihen liittyy tyypillisesti yleisanestesia,

Mitä laittaa päälle

On parasta käyttää vaatteita, jotka ovat väljiä, mukavia ja helposti riisuttavia. Vetoketjulliset tai napilliset topit auttavat sinua välttämään harjaamasta korvaasi sen paranemisen aikana. Sinulle annetaan sairaalapuku toimenpiteen aikana.

Älä käytä koruja operaatiossasi, etenkään korvakoruja. Jätä ne kotiin.

Ruoka ja juoma

Ruokaa ja juomaa on rajoitettava ennen leikkausta. Aikuisia kehotetaan yleensä välttämään kaikkea ruokaa ja juomaa leikkauksen aattona keskiyöstä alkaen. Tämä sääntö koskee myös yli vuoden ikäisiä lapsia.

Kirkkaita nesteitä voidaan juoda jopa kaksi tuntia ennen leikkausta.

Miksi et voi syödä tai juoda ennen leikkausta

Mitä tuoda

Vaikka tympanoplastia on yleensä sairaalahoito, joitain ihmisiä voidaan neuvoa jäämään yöksi tarkkailua varten. Jos näin on, tuo vain tarvitsemasi, kuten hammasharja, vaihtovaatteet, slip-on kengät ja krooniset lääkkeet.

Ota mukaan myös henkilöllisyystodistus, luottokorttisi, vakuutustiedot ja kaikki tarvittavat paperit, joita sairaalan vastaanottohenkilökunta pyytää.

Tupakoinnin lopettamisen edut ennen leikkausta

Mitä on odotettavissa leikkauspäivänä

Jos olet huolissasi tulevasta leikkauksestasi, sen tietäminen, mitä odottaa, voi helpottaa hermojasi.

Ennen leikkausta

Välittömästi ennen leikkausta sinun on täytettävä paperityöt, tavattava anestesiologia tarkistaaksesi rauhoittava suunnitelma ja saadaelonmerkithoitohenkilökunnan tarkastama.

Kun olet valmis leikkaukseen, suonensisäinen (IV) tippa asetetaan käsivarsi laskimoon nesteiden, lääkkeiden ja anestesian toimittamiseksi. Liimalliset anturit asetetaan rintakehään ja sen ympärille sykkeen tarkkailemiseksielektrokardiogrammi (EKG)kone.

Lopuksi saranoitu laite nimeltä apulssioksimetriasetetaan sormellesi veren happipitoisuuden seuraamiseksi.

Leikkauksen aikana

Hoidettavasta tilasta riippuen voidaan käyttää erilaisia ​​​​kirurgisia tekniikoita. Tämä kuvaa tyypillistä myringoplastian lähestymistapaa:

Kirurgi aloittaa ottamalla kudoksen korvasi takaosasta käytettäväksi siirteenä. Myös keinotekoista graftimateriaalia voidaan käyttää.

Kirurgi lähestyy tärykalvoa joko korvakäytävän kautta tai tekemällä viillon välittömästi korvan taakse. Ensimmäinen vaihtoehto on suositeltavampi, koska se on vähemmän invasiivinen (ja sisältää kapea-alaisen soveltamisalan, nimeltään atranskanaalinen endoskooppi, joka auttaa ohjaamaan menettelyä).

Kun tärykalvo on nostettu varovasti, kirurgi paikantaa reiän siirteellä. Liukeneva pakkaus asetetaan sitten pitämään siirrännäs turvallisesti, kunnes se on parantunut riittävästi.Väliaikainenkirurginen tyhjennysvoidaan asettaa, jos korvan takana on viilto.

Alusta loppuun myringoplastia kestää keskimäärin kaksi tuntia.

Jos luut ovat vaurioituneet tai tarvitsevat korjausta, lisätoimenpiteitä voidaan tarvita. Joissakin tapauksissa proteettinen laite voidaan asettaa korvaamaan tai tukemaan niitä.

Leikkauksen jälkeen

Ellei ole komplikaatioita, sinut on vapautettava kotiin vietettyäsi yhden yön tarkkailussa sairaalassa toimenpiteen jälkeen. Joskus sinut voidaan jopa kotiuttaa ja päästä kotiin samana päivänä kuin leikkaus.

Jonkun täytyy ajaa sinut kotiin, lähdetpä sitten kotiin samana tai seuraavana päivänä, koska matka kestää useita tuntejaanestesiakuluu kokonaan pois ennen kuin on turvallista jatkaa ajamista.

Kun sinulla on lupa lähteä kotiin, sinulle annetaan kotiutusohjeet. On erittäin tärkeää noudattaa kirurgisi neuvoja ja toimia hitaasti, vaikka tuntisit olosi hyväksi. Liian paljon, liian nopeasti, voi estää kehosi kykyä parantua ja pidentää palautumisprosessia.

Raskasta harjoittelua, rasitusta ja raskasta nostelua (kaikki yli 20 kiloa) tulee välttää vähintään kahden viikon ajan.

Turvotuksen vähentämiseksi nosta sängyn päätä nukkuessasi. Kuulon paraneminen voi myös kestää jonkin aikaa tympanoplastian jälkeen, joten ole kärsivällinen tulosten suhteen paranemisen alkuaikoina.

Elpyminen

Tympanoplastian jälkeen sinun tulee suunnitella 1-2 viikon taukoa koulusta tai töistä palautumisen vuoksi.

Terveydenhuollon tarjoaja ajoittaa sinut seurantakäynnille noin viikon kuluttua toimenpiteestä tarkistaakseen infektion merkkejä ja poistaakseen ompeleesi. Jos paranet hyvin, sinut vapautetaan palaamaan tavallisiin toimintoihisi.

Suunnitellaan seurantaa, jossa arvioidaan kehosi paranemista ja poistetaan kaikki pakkausmateriaalit, jotka eivät liukene itsestään.

Parantuminen

Jonkin verran vedenpoistoa on normaalia ensimmäisten kolmen tai viiden päivän aikana täryplastian jälkeen. Steriiliä puuvillapalloa voidaan käyttää pitämään alueen kuivana. Terveydenhuollon tarjoaja tarjoaa korvatippoja käytettäväksi leikkauksen jälkeen.

Uiminen ja lentäminen lentokoneessa on kiellettyä välittömästi täryleikkauksen jälkeen, kunnes terveydenhuollon tarjoaja toisin määrää. Tee parhaasi pitääksesi viillot kuivina, kun ne paranevat.

Jatkuvasta oksentelusta ja seisomisen tai kävelyn vaikeuksista tulee ilmoittaa välittömästi kirurgin vastaanotolle.

Pitkäaikaishoito

Tympanoplastian jälkeen voi kestää kahdesta kolmeen kuukautta ennen kuin täydellinen toipuminen saavutetaan. Tänä aikana kuulosi paranee, kun pakkausmateriaali liukenee täysin ajan myötä.

Terveydenhuollon tarjoaja tekee täydellisen kuulokestin 8-12 viikkoa leikkauksen jälkeen. Noudata kirurgisi ohjeita varmistaaksesi turvallisen toipumisen, ja sinun pitäisi palata normaaliksi hetkessä.

Tympanoplastia: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5431

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.